Accent Jobs en Volkswagen laten pas afgestudeerden solliciteren zonder de afwijzingen.

Pas afgestudeerden blijven de meest kwetsbare groep bij het vinden van een job. Dat blijkt uit een steekproef van Accent Jobs en Volkswagen bij 500 jongeren. 40% van de ondervraagden kreeg tot 5 afwijzingen in de eerste maanden van hun zoektocht, een kwart mocht zelfs nog nooit op gesprek bij een potentiële werkgever. De eerste kennismaking met het bedrijfsleven blijkt dus niet goed voor hun zelfvertrouwen. Zoals één van hen getuigt: “Ik ben elke keer opnieuw teleurgesteld. Dat beetje hoop dat je nog koestert, wordt dan elke keer weer afgenomen”

Daarom bedachten Accent Jobs en Volkswagen een sollicitatiemethode waarbij jonge sollicitanten niet meer in aanraking komen met de afwijzingsbrieven van werkgevers. Die negatieve reacties komen gewoon terecht bij de initiatiefnemers, enkel de positieve reacties worden overgemaakt aan de sollicitanten. Ook op de vraag om meer coaching te krijgen (95% van de respondenten vindt coaching nodig), geven de initiatiefnemers een antwoord. Hiermee willen Accent Jobs en Volkswagen de jonge generatie gemotiveerd houden.

Steun van “Digital Talent Hunters”

Na het uploaden van je cv volgt in eerste instantie een skypegesprek met een Digital Talent Hunter van Accent Jobs. Die geeft nuttige tips om je cv en je LinkedIn-profiel te verbeteren. Als je cv op punt staat, stuurt Accent Jobs die uit naar zorgvuldig geselecteerde bedrijven die passen bij het profiel van de kandidaat. De kandidaat weet niet welke bedrijven dit zijn, hij of zij komt ook nooit te weten als er een eventuele afwijzing is. Enkel in het geval van positief nieuws, wordt de kandidaat ingelicht. En ook dan gaat de positieve coaching verder, want de eerste personen die een uitnodiging krijgen voor een gesprek, mogen met een persoonlijke coach naar hun gesprek. Daar zorgt Volkswagen dan weer voor. Het project loopt nog tot eind september, nadien wordt een evaluatie gemaakt van het platform en het economisch en psychologisch effect ervan. Cv’s zijn welkom op polo-apply.be.

Nog enkele markante cijfers

  • Een kwart van de sollicitanten mocht zelfs nog nooit op een gesprek bij een potentiële werkgever
  • 1 op 5 van de net afgestudeerden zit na een halfjaar nog steeds zonder job
  • 2/3de wordt afgewezen via mail

Waarom Accent Jobs?

Accent Jobs is één van de leidinggevende en snel groeiende HR-bedrijven in België en Europa. Het is heel gericht op coaching en persoonlijke hulp bij werkzoekenden, deze actie past perfect binnen deze positionering.

Accent Jobs is een uitzend-selectie bedrijf die over het grootste netwerk van gespecialiseerde kantoren in België beschikt (212 kantoren, 600 medewerkers). Accent Jobs stelt elke dag meer dan 10 000 personen te werk. Bij het selecteren van vacatures weerhoudt Accent Jobs enkel die vacatures die uitzicht bieden op een vaste aanwerving.

Waarom Volkswagen?

Volkswagen Polo communiceert al jaren rond “confidence”. Volkswagen wil de jongere doelgroep van de Volkswagen Polo ook zelfvertrouwen bieden eens ze uit de auto gestapt zijn. Daarom wilden ze iets betekenen in het jonge professionele leven van pas afgestudeerden.

Contacteer ons
Jean-Marc Ponteville Volkswagen
Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem