'Behind the Wheel' laat vier nieuwe verhalen op ons los

In onze docu-reeks “Behind the Wheel” maken we kennis met vier nieuwe Volkswagen-gezichten. Laat je onderdompelen in de inspirerende levensverhalen van fotografe Evy, tweeling Axel en Cyril, oldtimer-liefhebber Tijs en de straffe VAG-girl Tatjana. 

Evi - fotografe

“Als ik in Pablo De Kever stap dan kan ik mezelf wel doen geloven dat ik terug in Mexico ben”, Fotografe en wereldreiziger Evy trok liefst elf keer naar Zuid-Amerika, voor ze in België lessen fotografie begon te geven aan kinderen. “Vanaf mijn eerste trip naar Mexico werd ik verliefd op de groene kever-taxi. Je ziet ze er echt overal rondrijden. Het straatbeeld wordt werke- lijk overheerst door de iconische kever die daar ook nog lange tijd werd gemaakt.” Evy besluit na enkele jaren om haar liefde voor de kever en Zuid-Amerika te bezegelen met een roadtrip door Mexico. “Dat was ook meteen het perfecte excuus om er zelf eentje te kopen”, lacht ze. “Het was een fantastische tijd, maar financieel had ik het niet zo makkelijk. Toen ik besloot om terug te keren naar België, wou ik mijn kever achterlaten in Mexico. Mijn spaar- geld was op, dus ik wou wat geld recupe- reren. Alleen... Ik kreeg het niet over mijn hart. Ik besloot om hem te houden.” En dat

bleek het begin van een nieuw avontuur. “Zo een kever naar België overbrengen is niet simpel. De enige optie was: per boot. Ik heb toen heel veel geluk gehad om met een vrachtschip naar Europa te kunnen trekken. De reis op zee duurde weken, maar blijft onvergetelijk.” Vandaag geeft Evy les aan kinderen in scholen. Pablo – ja, zo heet haar kever – speelt daar nog een grote rol in. “Ik ben fotografe. En aange- zien ik niet meer voor lange tijd op reis kan gaan, heb ik een andere manier ge-

vonden om Pablo De Kever te laten reizen. Ik trek door Vlaanderen met workshops fotografie. Dat zijn activiteiten voor kin- deren waarbij ze dan ook foto’s nemen van Pablo De Kever.”

Voor Evy blijft haar kever een van de be- langrijkste bezittingen in haar leven. “Het is het ideale middel om die kinderen aan te zetten tot creativiteit. Het moment dat ze Pablo De Kever zien, wekt dat enthou- siasme zoals dat de kever eigenlijk bij mij had in Mexico. De creativiteit komt los.” 

 

Valérie - moeder van Axel en Cyril

Een paar uur voor de geboorte van Axel en Cyril maakt hun moeder, Valerie, een testritje met de nieuwe Golf

Cabrio van haar broer. “Wees voorzichtig, straks moet je nog bevallen,” roept de familie haar toe. Een grap die quasi werkelijkheid wordt. Want de tweeling komt enkele uren later op de wereld. Sindsdien zin Axel en Cyril, gepassioneerd door Volkswagen. “Ze wilden zo snel mogelijk hun rijbewijs halen. En dat deden ze ook! Met exact dezelfde score op hun theoretisch examen. Waarschijnlijk het

mysterie van de tweeling (lacht). Toen onze zonen bijna afgestudeerd waren aan de middelbare school, hebben we hen een voorstel gedaan. Ze zouden beiden een Polo krijgen, maar dan moesten ze slagen voor hun examens. Die motivatie heeft hen duidelijk deugd gedaan.” De wagens zijn ook bijna identiek, op een paar details na. “Zoals de kleuren”, zegt ze. “Een grijze en een blauwe. Hetzelfde maar anders. Net zoals Axel en Cyril. Want ook al lijken ze als twee druppels water op mekaar en hebben

ze dezelfde passies, toch zijn het twee compleet verschillende mensen. Axel is een beetje minder direct dan Cyril. Maar ze zullen mekaar wel altijd helpen.” De Polo die delen ze ook af en toe. “Ze gaan naar school, bijvoorbeeld in de blauwe. Ze maken dan meestal een afspraak: “Als jij in de ’s morgens rijdt, dan rij ik’s avonds.” De tweeling kent geen geheimen voor mama Valérie. “Zelfs al is het vaak verwarrend, ik herken ze steeds meteen. Het is zij en dan de rest van de wereld, zelfs in hun Polo”, lacht ze. 

Tijs - oldtimer-liefhebber

De deur opendoen en dezelfde geur ruiken als uit mijn jeugd die ik rook toen dat ik in de wagen van

mijn grootvader stapte...”, Tijs denkt met weemoed terug aan zijn kindertijd. Ook al heeft hij zijn opa nooit gekend, de ovaal- kever blijft op zijn netvlies gebrand. “Alles is begonnen in mijn ouderlijk huis. Mijn grootvader verzamelde. Het was echt een verzamelaar. Er werd ook nooit iets weggegooid en hij heeft ons ook een oude Volkswagen achtergelaten, een ovaalkever uit 1956 en die ken ik vanuit mijn jeugd. Het was mijn toevluchtsoord en mijn plekje als ik mij wat minder voelde en daar heb ik altijd iets voor gehad en voor gevoeld.” Tijs kon de ovaal-kever niet redden. Na jaren verdween de wagen uit de familie. “Maar de kever bleef door mijn hoofd spoken. Ik wou en zou er eentje hebben. Maar wel een exacte kopie. Een ovaalkever uit de tijd van mijn opa.” Tijs botste als

bij toeval op een leuke occasie. “Op een zoekertjessite”, vertelt hij. “Ik zei die dag tegen mijn echtgenote: ‘ik moet vanavond eventjes naar Luik’. Daar stond hij. Twee minuten later ben ik geld uit de muur gaan halen en heb ik een voorschot betaald en heb ik hem gekocht. Het was gewoon liefde op het eerste gezicht.” Vandaag is de kever een lid van zijn gezin geworden. “We nemen de kever graag mee op een

tochtje, samen met mijn echtgenote. Dat is wegdromen naar de tijd van toen. Zoals de geuren. Dat vergeet je niet. Dat neem je mee. Als ik instap en ik ruik dezelfde geur van het interieur. Ja, dan is mijn dag goed.” De ovaal-kever heeft een ontzettend grote waarde voor de oldtimer-liefhebber. “Het zou wel fijn zijn, mocht de wagen in de familie blijven. Zodat generaties na ons ook nog kunnen genieten van zoiets moois.” 

 

Tatjana - VAG-girl

Tatjana is een straffe madam die zich al jaren inzet voor de Volkswagen- community. Voor ‘Behind the Wheel’

gingen we een kijkje nemen hoe ze haar eigen VAG-event in goede banen leidde. “Alles is begonnen in de garage van mijn vader”, vertelt Tatjana. “Hij is mekanieker van opleiding en ik herinner mij dat ik voortdurend bij hem zat. De passie was er toen al, en werd zeer snel doorgegeven. Ik ben opgegroeid in de garage van mijn papa, samen met hem.” Tatjana werd in korte tijd een begrip in het wereldje. “Ik ben sterk aanwezig op autoforums en als vrouw in zo’n milieu word je niets steeds ernstig genomen. Op een dag schreef ik om te lachen: ‘Ik ga een groep opstarten, enkel voor vrouwen’. En voilà... ik heb het gedaan!”, lacht ze. “De groep is meteen sterk gegroeid. We zijn zeer snel aan honderden leden geraakt. We delen onze foto’s, we stellen vragen, we geven elkaar advies. Het is echt een passie om te delen.”

Deze winter besliste Tatjana om haar eigen event te organiseren. “Het allereerste event bedacht en uitgevoerd door vrou- wen”, klinkt het fier. “Met deze meeting wilden we tonen dat ook wij, vrouwen, in staat zijn ons eigen event op te starten. Ik hoop dat we rustig kunnen groeien. Maar ik ben nu al ontzettend fier. Dat is zeker!”

TatjanaisnaasteenhevigeVolkswagen- fan ook een heel fiere mama. “Mijn beide passies gaan goed samen. Mijn kinderen zijn altijd bij mij in de garage. Ze spelen op de achterbank van de Golf terwijl ik andere dingen doe. Dat maakt het net zo mooi.” 

Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem