Bol.com en DDB laten Paul van Ostaijen signeren op de boekenbeurs

‘Onmogelijke signeersessies’ zetten 8 topauteurs 12 dagen non-stop aan het werk

De Antwerpse Boekenbeurs brengt elk jaar weer een massa volk op de been. Voor heel wat mensen is het literair evenement stilaan uitgegroeid tot het Belgisch kampioenschap ‘handtekeningen scoren’. Bol.com legt dit jaar de lat nog hoger, met een reeks signeersessies van internationale topauteurs zoals Nicci French, David Baldacci en Paula Hawkins. Een stunt waarbij 8 auteurs 12 dagen non-stop zullen signeren. Opvallend: ook Paul van Ostaijen zal er – na een afwezigheid van 100 jaar – handtekenen in zijn iconische stijl. Bol.com wil met deze campagne opnieuw de aandacht vestigen op het echte literaire talent.

Op de razend populaire boekenbeurs draait het ieder jaar opnieuw om de talrijke signeersessies. Fans ontmoeten er hun favoriete auteurs, kinderen hun striphelden en sportfanaten hun idolen. Ook voor bol.com is het literaire evenement telkens weer een hoogtepunt waar maandenlang naar wordt toegewerkt. Als online-boekenshop is de boekenbeurs het enige moment waarop ze hun klanten ook effectief ontmoeten. Ze willen dat contact dan ook onvergetelijk maken. Dat doen ze dit jaar met de ‘onmogelijke signeersessies’, een stunt waarbij 8 wereldbefaamde auteurs 12 dagen non-stop signeren. Bol slaagde erin om namen als Nicci French, Paula Hawkins (Het meisje in de trein), Andy Griffiths (De waanzinnige boomhut), David Baldacci (De laatste mijl), David Lagercrantz (Millennium 4), Robert Harris (Imperium), Sophie Kinsella (Shopaholic grijpt in) en - misschien wel de strafste van allemaal – Paul van Ostaijen te strikken. De Vlaamse dichter en modernistische prozaschrijver overleed in 1928, maar zit nog steeds in ons collectief geheugen als de iconische auteur van het typografisch gedicht ‘Boem Paukeslag’.

Slimme signeerbot

DDB Brussels creëerde, in samenwerking met het Antwerpse Research & Design Lab Beyond, een technologische signeerbot die alle handtekeningen én handschriften van de bekende auteurs analyseerde, ontleedde en vervolgens reconstrueerde. Er werd een unieke workflow bedacht waarbij de signeerarm niet alleen automatisch en nauwkeurig handtekeningen nabootst, maar ook in staat is om persoonlijke boodschappen achter te laten. In totaal nam een intensieve testfase vier weken in beslag. Kevin Verelst, medeoprichter en Art Director van Beyond verduidelijkt: “De grootste uitdaging was voornamelijk de schrijfwijzen zo waarheidsgetrouw mogelijk na te maken. Het was daarbij essentieel om vier belangrijke elementen helemaal op punt te stellen. Namelijk de keuze van de pen, de hoek waaronder wordt geschreven, de druk van de pen op het papier en de schrijfsnelheid.”

Enthousiaste auteurs

Opvallend: allé auteurs namen met groot enthousiasme deel aan dit project. Meer zelfs, Nicci Gerrard – wederhelft van Sean French – sprak ook de aankondigingsvideo in. De ‘onmogelijke signeersessies’ vallen samen met de herdenking van 100 jaar Paul van Ostaijen. Speciaal voor die bijzondere verjaardag werd ook het boek ‘Music Hall’ heruitgebracht. Bol.com kreeg voor de signeersessie medewerking van het Genootschap Paul van Ostaijen. “We waren meteen enthousiast”, zegt Matthijs de Ridder. “Zo’n robotarm leek ons de beste manier om Paul te vertegenwoordigen.”

Maximaal 1,5 minuut

Wie zelf zijn boek wil laten signeren, kan van 31 oktober tot 11 november terecht op de stand van bol.com in hal 4. Een signeersessie neemt maximaal 1,5 minuut in beslag. En is bovendien: volledig gratis.

 

Wil je de signeerrobot graag aan de slag zien? Kom dan eens een kijkje nemen bij bol.com in hal 4, stand 407

 

 

Credits :

Client : bol.com

Contact : Niels Moes

Agency : DDB Brussels

CD : Peter Ampe & Odin Saillé

Creation : Danny Vissers

Ad & Copy: Tom Meijer & Silke Beurms 

Accounts : Francis Lippens & Romy Vierhouten

Strategy: Dominique Poncin, Jorian Vanvossel

 

Digital Design: Wieste De Ridder

Motion Design: Sven Verfaille

Producer: Stefanie Warreyn

PR: Kenn Van Lijsebeth

TV producer: Brigitte Verduyckt

DOP: Adrien Moormann

 

PR bol.com: Lewis PR

Design lab: Beyond.io

Met dank aan: Matthijs de Ridder, Genootschap Paul van Ostaijen

                

Contacteer ons
Kenn Van Lijsebeth DDB Brussels
Kenn Van Lijsebeth DDB Brussels
Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem