DDB Brussels en Volkswagen koesteren voetbalnostalgie met "groundhopper" Jurgen Vantomme

"Groundhopper" trekt naar zijn meest memorabele ontdekkingen in België

Volkswagen en DDB Brussels zijn intussen toe aan de derde aflevering van Off track. Deze keer wordt dieper ingegaan op het begrip "groundhopping". Jarenlang fotografeerde Jurgen Vantomme het Belgische voetballandschap: van beladen dorpsderby tot afgelegen degradatietopper. Hij bundelde zijn passie in een feeëriek boek vol adembenemende stadions en iconische voetbalpleintjes. Nu neemt hij ons mee naar zijn stukje voetbalnostalgie

“De kick is om ergens te komen waar nog niemand anders geweest is”. Jurgen was de voorloper van het "groundhopping" in België. "Groundhoppen" is een fenomeen waarbij fans zo veel mogelijk stadions en voetbalvelden bezoeken. Als kind trok Jurgen al met zijn vader naar de wedstrijden van KV Kortrijk. Een passie die hij als fotograaf daarna nog feller ging beleven. Intussen bezocht hij al honderden wedstrijden in de meest nostalgische en fotogenieke stadions. Van de Bosuil in Antwerpen tot de laagste reeksen van het amateurvoetbal. Hij publiceerde jarenlang in voetbalmagazines en in de belangrijkste buitenlandse bladen. Voor Off track trekt hij naar zijn persoonlijke favoriet: het stadion van FC Bouillon.

Als "groundhopper" zag Jurgen als geen ander hoe het Belgische voetballandschap transformeren. Met deze aflevering wil hij hulde brengen aan de roots van het voetbal, de vergane glorie en de meest surrealistische voetbalpleinen waar zowel jong als oud zich amuseerden en supporters hun hart uitschreeuwden voor hun club. Een stukje vergane glorie, waarvoor we gerust wat meer fierheid mogen tonen.

FC Bouillon
Een van Jurgen’s favoriete voetbalvelden ligt in het idyllische Bouillon. In de schaduw van de middeleeuwse burcht, gebouwd voor Godfried van Bouillon. Het voetbalveld van FC Bouillon ligt langs de rivier de Semois, die rond de oude stadskern kronkelt. Vanuit de burcht heb je een adembenemend zicht op het stadion van de tiende in 2de provinciale B. Het stadion van FC Bouillon is een ontdekking waarop Jurgen nog steeds bijzonder trots is. “Ik ga graag op zoek naar velden die mooi liggen in het landschap”, zegt Jurgen. “FC Bouillon heeft een klein stadionnetje dat qua ligging tot de top van Europa behoort.” Nergens vind je voetbal zo verweven tussen natuur, geschiedenis en dorp.

AS Châtelineau
Jurgen ontdekte ooit bij toeval het voetbalveld van AS Châtelineau. “Ik had ooit gehoord dat er een leuk veldje lag aan de voet van een mijnschacht”, legt hij uit. “Toen ik op een dag besliste om er naar toe te gaan, was het hevig aan het sneeuwen. Maar tot mijn grote verbazing ging de wedstrijd toen door. Door het witte terrein ontstond er een surrealistisch beeld. Echt uniek. Ik besloot om deze keer geen foto’s te nemen rond het veld, maar vanop de mijnschacht. Een tocht die ongeveer een uurtje duurde. Maar achteraf gezien, ben ik nog steeds heel fier op deze foto. Jammer dat de club enkele jaren geleden er mee ophield. Nu is er enkel nog een ruïne te zien.”

Credits
Client : Volkswagen Belgium
Contact : Cindy Vanobbergen

CD: Dieter De Ridder, Naïm Baddich
Creation: Kenn Van Lijsebeth
Account Team: Florence Vercammen, Pascaline Van de Perre
Community Manager: Laura Bertone
Copy NL: Kenn Van Lijsebeth
TV producer: Brigitte Verduyckt, Erik Van Overloop

Production Company: Landvogel
Director: Kurt De Leijer
DOP: David Doom
Photographer: Laura Bertone

Executive Producer: Thomas Cassiers
Producers: Yannick Verdonck, Maud Van Parys
Editor: Glenn Renard, Ward Geerts

Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem