Een check-in in ruil voor een check-out

De Liga voor Mensenrechten komt op voor de rechten van psychiatrische delinquenten en dit via een primeur: de eerste petitie die je kan ondertekenen via Foursquare. Deze actie noemt dan ook toepasselijk "een check-in in ruil voor een check-out".

We leven in een tijd waar "inchecken" via je smartphone een statussymbool is geworden. Want zo kan je bijvoorbeeld aan je vrienden laten weten in welk trendy restaurant of luxe vakantieoord je zit.

De Liga voor Mensenrechten maakt slim gebruik van deze nieuwe technologie om aan te geven dat er ook mensen op de verkeerde plaats zitten. Mensen die een check-out verdienen in plaats van een check-in.

Want meer dan 1000 psychiatrische delinquenten zitten ten onrechte in de gevangenis. Daardoor krijgen ze geen behandeling, maken ze geen kans om te genezen en blijven in de gevangenis. Hierdoor wordt de kans op genezing nog kleiner, want voor een juiste behandeling moet je op de juiste plaats zijn.
 

Een voorbeeld uit de (harde) realiteit

Tom De Clippel, zoon van Patricia De Donder en Ivan De Clippel, kampte in zijn tienerjaren met een drugprobleem. In 1992 volgt hij een aangepaste drugtherapie in een psychiatrisch ziekenhuis. Begin maart 1999 wordt Tom gearresteerd voor poging tot diefstal en er wordt vastgesteld dat hij leidt aan paranoïde schizofrenie. Ten gevolge van zijn geestesstoornis wordt Tom geïnterneerd. Tot januari 2001 krijgt Tom een behandeling in De Sleutel. In april wordt hij overgebracht naar Sleidinge. In juli 2001 rapporteert een justitie-assistent dat hij de voorwaarden van zijn uitgaansvergunning schendt. De openbare aanklager verwijst Tom onmiddellijk terug naar de psychiatrische annex van de gevangenis van Gent. Op 30 juli 2001 wordt Tom overgebracht naar de gevangenis en – niettegenstaande de verwijzing naar de psychiatrische annex – wordt hij in een cel gezet met drie medegedetineerden. Hij begrijpt niet waarom hij weer in de gevangenis belandt en strubbelt tegen, waardoor hij een conflict krijgt met de bewaking en afgezonderd wordt in een strafcel. Op 2 augustus beslist de psychiater zijn medicatie te veranderen en verplaatst hem naar een individuele cel. Op 6 augustus pleegt Tom zelfmoord...
In een mijlpaalarrest van 6 december 2011 veroordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Belgische Staat tot het betalen van een schadevergoeding van 50 000 euro aan de ouders van Tom.
 

Hoe werkt de petitie op Foursquare?

In de 9 grootste treinstations van Vlaanderen (Brugge, Oostende, Mechelen, Kortrijk, Brussel-Centraal, Hasselt, Leuven, Gent-Sint-Pieters en Antwerpen-Centraal) hangen spandoeken van de campagne. Deze spandoeken geven aan dat je daar de petitie kan ondertekenen door met je smartphone in te checken op Foursquare op deze plaats. Door in te checken, onderteken je dus automatisch de petitie: een check-in in ruil voor (hopelijk) een check-out van een psychiatrische delinquent. Je kan ook inchecken in de grootste gevangenissen in Vlaanderen, normaal gezien een plaats waar je net niet wil inchecken.

Als je de petitie hebt ondertekend, komt er een streepje bij op de virtuele muur op de website foursquare.mensenrechten.be. Deze website verzamelt alle check-ins en geeft aan hoeveel mensen de petitie hebben getekend.
 

Doel van de actie

Met deze Foursquare actie wil de Liga geïnterneerden uit de vergeetput helpen door ze één voor één te laten overbrengen naar een residentiële omgeving waar ze de nodige aangepaste zorgen krijgen. De Liga voor Mensenrechten is er immers van overtuigd dat ook de samenleving er baat bij heeft om te werken aan een degelijke herintegratie van geïnterneerden zodat zij hun plaats weer kunnen innemen in de maatschappij.
 

De locaties om de petitie te ondertekenen op Foursquare kan je via deze link vinden: https://foursquare.com/user/17879091/list/check-in-to-check-out-places


CREDITS:

Advertiser: Liga Voor Mensenrechten - Ruth Selleslaghs, Bram Wets, Femke Quagebeur, Marlies De Cock
Brand: Liga Voor Mensenrechten
Titles: Een check-in, in ruil voor een check-out
Agency: DDB
Creative Director: Peter Aerts
Copywriter: Danny Vissers
Art Director: Patrick Vermeylen
Strategic Planner: Geert Desager
Account Manager: Kirsten Vanderbeke
Digital Project Director: Stijn Martens
Digital Producer: Simon De Pauw
Production company website: Sevenedge
Graphic Designer: Arnaud Hemroulle
Photographer: Lieven Nollet

Contacteer ons
Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Kroonlaan/ Avenue de la couronne 165
1150 Brussels