Primeur: vereenvoudigde boekenreeks helpt mensen met beginnende dementie

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw lanceert ‘Simplified Stories’ met herschreven biografie Stromae.

‘Simplified Stories’: zo heet het nieuwe initiatief van de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Een vereenvoudigde boekenreeks die mensen met beginnende dementie moet motiveren om te blijven lezen. “Want dat helpt”, weet directeur van de Liga, Hilde Lamers. “Lezen traint het geheugen en het taalgebruik.” De Liga zorgt daarmee voor een primeur: nooit eerder werd een bestaand boek herschreven voor mensen met dementie. De reeks wordt geopend met de biografie van Stromae, en is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel. 

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Het aantal personen met dementie in België wordt geraamd op 175.000. Daarvan zijn ongeveer 3000 mensen jonger dan 65 jaar. “Mensen met (jong)dementie verliezen stilaan cognitieve vermogens”, legt directeur van de Alzheimer Liga, Hilde Lamers, uit. “Niet alleen geheugenproblemen maar ook taalstoornissen kunnen zich voordoen. Een boek lezen lukt vaak niet meer. Personen met (jong)dementie raken makkelijk de draad van een verhaal kwijt. Ze slaan een boek open en weten niet meer wat ze de dag ervoor gelezen hebben. Of wat een bepaald personage gedaan heeft. Heel frustrerend, waardoor de meeste mensen stoppen met lezen. Terwijl lezen net de perfecte manier is het geheugen en het taalgebruik te trainen.”


Daarom bedacht Alzheimer Liga Vlaanderen vzw, in samenwerking met het regionaal expertisecentrum dementie Paradox en professor Sebastiaan Engelborghs (Universiteit Antwerpen), een nieuwe aanpak die lezen makkelijker en aangenamer maakt: ‘Simplified Stories’. Vereenvoudigde boeken, speciaal voor mensen met beginnende dementie.

Simplified Stories

Het idee is even simpel als doordacht: door een boek te vereenvoudigen zijn er minder elementen om te onthouden. We behouden tegelijk de kern van het verhaal en het boek blijft perfect op zichzelf bestaan. Concreet: er werden bijna 8.000 woorden uit de biografie gehaald. De lay-out, het lettertype en de opbouw werden aangepast. En elk hoofdstuk kreeg afzonderlijk nog een korte samenvatting.

Maestro Stromae

Het boek wordt uitgegeven door de bekende uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, die koos voor ‘Maestro Stromae’ van Peter Verbruggen. “Stromae is hot”, glimlacht Hilde Lamers. “De man is nauwelijks uit de pers geweest. Een vereenvoudigd boek helpt mensen met beginnende dementie dan om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Stromae is niet alleen een gespreksonderwerp, kinderen en kleinkinderen kunnen het boek ook samen lezen met de persoon met dementie.” Maestro Stromae is het eerste boek in de reeks Simplified Stories. Het wordt gepresenteerd tijdens het Vlaams symposium Jongdementie op vrijdag 18 maart. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, op standaardboekhandel.be en op alzheimerliga.be.

 

Concreet

 

Vereenvoudigde stijl

 • Geen moeilijke woorden.  Zonder dat de lezer het gevoel krijgt dat het té makkelijk is.
 • Kortere zinnen.
 • Geen lange hoofdstukken.
 • In totaal hebben we 7.738 woorden geschrapt. Dat is 37% van het boek.
 • Maximum 4 hoofdpersonages

 

Logische opbouw

 • Een logische opbouw zodat de lezer in een chronologische lijn
  het verhaal voor zich heeft.

 

Overzichtelijke lay-out

 • Grotere en beter leesbare typografie.
 • Meer witregels tussen de alinea’s.
 • Minder tekst op 1 pagina.
 • Foto’s, zodat de lezer zich het verhaal beter kan inbeelden.
 • Duidelijk aanduiden in welk hoofdstuk de lezer aan het lezen is.

 

Geheugensteuntjes

 • Een korte samenvatting (gemiddeld 66 woorden) van het vorige hoofdstuk

            aan het begin van ieder volgend hoofdstuk.

 • Op iedere pagina onderaan één zin (gemiddeld 7 woorden) die samenvat waarover de pagina gaat. 

 

Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem