RECUPEL en DDB tracken Vermiste Koelkasten

RECUPEL en DDB tracken Vermiste Koelkasten

Jaarlijks worden in België meer dan 600.000 nieuwe koelkasten en diepvriezers gekocht. Je zou denken dat de vervangen toestellen dan ook goed worden gerecycleerd. Niets is minder waar! Slechts 400.000 koelkasten en diepvriezers per jaar worden correct verwerkt. Een zorgwekkende vaststelling, want de gevolgen van de 200.000 verdwijningen zijn catastrofaal voor de planeet.


Een eerste fase om aan de alarmbel te trekken

Om daar iets aan te doen heeft DDB Brussels samen met Recupel een teasende affichecampagne ontwikkeld die de Belgen sensibiliseert over de problematiek. Op elke affiche staat een opsporingsbericht over een vermiste koelkast. De CTA leidt naar de website https://www.vermistekoelkasten.be/, waar de problematiek wordt uitgelegd: meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers verdwijnen elk jaar uit het recyclagecircuit omdat ze verloren raken in de natuur of verkeerd worden verwerkt.

Een koelkast is meer dan gewoon een hoop schroot. Hij bestaat uit metalen en plastics, maar hij bevat ook gassen en andere materialen die de gezondheid schade kunnen toebrengen en gevaarlijk zijn voor de natuur. Een slecht gerecycleerde koelkast stoot evenveel CO2 uit als een auto die 7.500 km rijdt. Daarom is het zo belangrijk om je oude koelkast niet zomaar op straat achter te laten, maar naar het juiste inzamelpunt te brengen zodat het recyclagecircuit zijn werk kan doen.

Het gevaar is reëel en het heeft geen zin om de kop in het zand te steken. Daarom heeft Recupel besloten om in actie te schieten!

En een tweede fase om de kaart van de toekomst te trekken

In het tweede deel van de campagne worden alle Belgen door DDB en Recupel uitgenodigd om deel te nemen aan een nationale activatie, waarbij ze het recyclagecircuit mee in kaart kunnen helpen brengen door hun gebruikte koelkast te laten tracken. Deze operatie wordt uitgevoerd bij 100 koelkasten zodat we hun spoor kunnen volgen van aan hun vertrekpunt thuis tot aan hun laatste rustplaats. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt om de gaten in het circuit op te sporen en om vast te stellen waar de koelkasten verloren raken en waar er moet worden ingegrepen om een optimale recyclage in de toekomst te garanderen. Elke deelnemer kan zo zien waar zijn of haar koelkast is geëindigd in het recyclagecircuit.

Wat valt er te winnen? Een privéconcert van The Black Box Revelation, partner van deze operatie, bij de winnaar thuis. En Bluetooth speakers, gemaakt van gerecycleerd plastic.

Deze actie wordt ondersteund met sociale media en bannering, en eindigt op 12 maart 2020.

Ontdek de campagne hier.

 
Credits

Contact Client: Tallita Ortiz de la Torre, Annelies Evens, Médina Boufekane, Patricia Demeulder
Creative Director: Naïm Baddich, Dieter de Ridder
Creatives: Gregory Ginterdaele, Iliana Couvez, Mike Kleijnen, Louise Maeyaert, Pierre Urbaniak, Carole Brouwers
DTP - Retouche: Benjamin Hiffe, Bernard Hermant
Web & Graphic Designer: Patrick Downie
Art Direction: Sven Verfaille, Patrick Downie
Digital Producer: Tanguy De Kelver, Andreas Van Houtte
Account Team: Maria-Laura Laubenthal, Alice Simon, Sylvie De Couvreur
Community Manager: Laura Bertone
AV Producer: Eric Van Overloop
Digital Production: Mojuice, Ad Some Noise
CRM Production: Bellina Dams
Strategy: Maarten De Neve, Nick Moors, Dieter Riemaeker

Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem