Volksparking verandert parkeerplaatsen in ontmoetingsplaatsen

In onze steden is er steeds meer vraag naar vrije ruimte. Daarom wil Volkswagen België onze bestaande parkings - niet alleen toegankelijk maken voor auto’s - maar ook benutten als ontmoetingsplaatsen voor buurtbewoners. Deze manier van denken wordt voor het eerst geconcretiseerd in Volksparking, een pilootproject waar een mobiele basketring automatisch op zoek gaat naar lege parkeerplaatsen en buurtbewoners zo de kans geeft om parkeerplaatsen te gebruiken als speelveld. Een combinatie van creativiteit, technologie en vooral sociaal engagement. Want wie wil, kan zelf een geschikte locatie voor een nieuwe Volksparking suggereren 

Onze steden bruisen. Alleen, raken ze stilaan overvol. Er is een nijpend gebrek aan ruimte. En net daar wil Volkswagen een oplossing bieden. Te beginnen bij parkings, want die hadden - tot voor kort - maar één functie: auto’s stallen. Met Volksparking komt daar een eind aan. Binnenkort zouden stedelijke parkings er weleens helemaal anders kunnen uitzien en krijgt zo’n hoopje beton niet één, maar meerdere functies. Het concept: hybride parkeerplaatsen die zowel kunnen gebruikt worden door auto’s als door buurtbewoners. “Alles kadert binnen onze kernfilosofie: innovatie voor de toekomst”, zegt Jean-Marc Ponteville van Volkswagen België. “De stad zal er de komende jaren heel wat anders uitzien. Om ze leefbaar te houden, zullen we creatief moeten omgaan met onze vrije ruimte en toekomstgerichte oplossingen zoeken. Zodat we onze steden optimaal kunnen benutten. Volksparking is daarvan een leuke aanzet. Het is vernieuwend project, waarbij wordt nagedacht over de functionaliteit van onze bestaande parkings.”

MIT
In opdracht van Volkswagen gingen communicatiebureau DDB en de ingenieurs van ‘MIT: Massachusetts Institute of Technology’ (http://web.mit.edu/) op zoek naar nieuwe manieren om een parkeerruimte beter in te vullen. “Een van onze eerste ideeën speelde rond open plekken”, gaat Ponteville verder. “Want - hoe felbegeerd ze ook zijn - als er geen wagen staat, zijn ze vrijwel nutteloos. Daarom bedachten we een automatische basketbalring die zich verplaatst van parkeerplek naar parkeerplek, zoekend naar een vrij plaatsje. Dankzij een detectiesysteem herkent de basketring lege parkeerplaatsen, schuift hij er automatisch naartoe en transformeert hij ze in een speelveld.”

Unbranded
Het prototype van zo’n parking is momenteel te bezichtigen in Oostende, waar de Oesterbankparking werd uitgerust met zo’n basketring. De installatie is het werk van het Nederlandse bedrijf Unbranded. Zij stonden in voor de ontwikkeling van het idee. “Dit concept is uniek in de wereld”, vertelt Daan Van Oene, van Unbranded. “Technisch gezien is zo’n automatische ring geen makkelijke opdracht. Maar het detectiesysteem kan steeds worden geoptimaliseerd. Ons team blijft stand-by om indien nodig het systeem verder af te stellen. “Ook veiligheid was een belangrijk aspect van de nieuwe parking. “De basketbalring werd uitgerust met op maat gemaakte netten om andere auto’s te beschermen”, zegt Unbranded. “De installatie zal continu bewaakt worden. Al geloven we wel in de goede wil van de buurt. Dit is een positief project. Het zou jammer zijn om zoiets kapot te maken.”
 

Mogelijkheden
Volksparking houdt niet op bij Oostende. “Eigenlijk fungeren we als initiatiefnemer van een start-up. Het idee is open source. Wie wil, kan zelf z’n parking ombouwen. We willen beleidsmensen en parkingeigenaars aansporen om mee te stappen in dit verhaal. Dit concept kan perfect worden doorgetrokken naar andere steden of zelfs landen. Want ook al gaat het hier nu specifiek over basketbal, de mogelijkheden liggen veel verder dan sport alleen. Samen met MIT werden er ook nog andere creatieve toepassingen bedacht. Concepten als openklapbare picknicktafels, pop-upskateparken, tijdelijke marktjes en een afgezonderde klimmuur worden onderzocht. De Volksparking in Oostende geldt voor ons als een eerste grote test. Daarna volgt een evaluatie en wordt bekeken wat er nog mogelijk is. Steden, gemeenten of andere eigenaars van parkings die willen deelnemen aan dit project, kunnen contact opnemen met onze communicatiepartner DDB via volksparking.be.”

 

De Volksparking in de Oesterbankstraat zal deze zomer elke dag toegankelijk zijn van 8 uur tot 22 uur.

 

Contacteer ons
Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem