Volkswagen en DDB maken een reis doorheen de tijd met één van de laatste Belgische steenkappers: Frédéric De Meyer

De docureeks Off track vervolgt zijn weg. Deze keer laat Volkswagen ons kennismaken met een baardige, charismatische figuur die stenen kapt.

De vierde aflevering van Off track, de docureeks van Volkswagen, wordt vandaag gelanceerd. Een aflevering die bol staat van kracht en passie. Frédéric De Meyer, één van de laatste in België actieve steenkappers, voert ons mee naar enkele verborgen plekken in ons land. Maar het is ook een reis doorheen de tijd, want steenkappen is een tijdloze ambacht.

Vorig jaar lanceerde Volkswagen Off track, een reeks van documentaires die ons uitnodigen om dwars door België te trekken naar adembenemende en ongewone plaatsen. Maar Off track is ook het verhaal van gepassioneerde mannen en vrouwen die bewust afwijken van de platgetreden paden. Deze vierde aflevering is gewijd aan steenkapper Frédéric De Meyer, een imposante, bebaarde filosoof die nog steeds op ambachtelijke wijze met de hand stenen kapt. Frédéric legt uit hoe elke slag en beweging van het steenkappen rechtstreeks uit de middeleeuwen stamt. Een passievol beroep dat je niet op de schoolbanken leert maar op het terrein zelf, hoog in de torens of diep in de steengroeves.

Van Herselt naar Averbode tot aan de steengroeve van Henegouwen in Zinnik: een reis doorheen België én de tijd.

Herselt 

Deze aflevering van Off track voert ons naar Herselt, waar zich het atelier van Frédéric bevindt. Op deze verbazingwekkende plek ontvangt hij de ruwe stenen. Met de kracht van zijn handen, zijn oude werktuigen en vooral veel geduld geeft hij vorm aan de stenen en brengt hij de gezichten naar buiten. Het stof en zijn gebeitel zijn z’n enige metgezellen.

Averbode 

De eerste plaats die we ontdekken is de abdij van Averbode, een gebouw uit de 12de eeuw dat Frédéric De Meyer volgens de traditie restaureert. Net als in de middeleeuwen begint alles met het schetsen, daarna het traditionele uitkappen en tot slot het millimeterwerk. De streek rond Averbode zit vol geschiedenis. Het is een vreedzame en rustige streek die sereniteit uitademt. Een klein hoekje vol geheimen met een rijke geschiedenis. Absoluut het ontdekken waard.

De steengroeve van Henegouwen in Zinnik

Als laatste volgen we de Volkswagen van Frédéric naar een uitzonderlijke plaats: de steengroeve van Zinnik, waar het ruwe materiaal wordt gewonnen. Hier begint het echte werk: “Het selecteren en slijpen van de steen is mijn eerste taak.” Gigantisch, imposant, ruw, spectaculair… Wie een bezoek brengt aan deze plek blijft sprakeloos achter. De schoonheid van het landschap en de kracht van de natuur gaan er hand in hand.

Hieronder de volledige aflevering.

Credits

Client : Volkswagen Belgium
Contact : Cindy Vanobbergen, Jo Lories

CD: Dieter De Ridder, Naïm Baddich
Creation: Kenn Van Lijsebeth / Gregory Ginterdaele – Antoinette Ribas
Account Team: Florence Vercammen, Pascaline Van de Perre
Community Manager: Laura Bertone
TV producer: Erik Van Overloop

Production Company: Landvogel
Director: Kurt De Leijer
DOP: Piet Deyaert
Photographer: Laura Bertone

Executive Producer: Thomas Cassiers
Producers: Yannick Verdonck, Maud Van Parys
Editor: Glenn Renard, Ward Geerts

Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem