Voor IKEA en DDB begint een goede dag met een goede nacht

Voor IKEA en DDB begint een goede dag met een goede nacht

IKEA en DDB: helemaal opgeladen.

Dit jaar concentreert de nieuwe IKEA-campagne zich op de kamers in huis die de Belgen nogal eens vergeten: hun slaap- en badkamer.

 

In 2018 concentreerde IKEA zijn inspanningen op de living en het salon. In 2019 focust IKEA op twee andere kamers in huis: de slaapkamer en de badkamer. “De uitdaging is enorm. Alle studies wijzen erop dat Belgen hun slaap- en badkamer over het hoofd zien. Het zijn plaatsen waarvoor mensen geneigd zijn minder aandacht aan de inrichting te besteden. De emotionele motivatie en betrokkenheid is minder groot dan in de living of in de keuken. Waarom zou je ze inrichten? Je brengt immers niet veel tijd door in je kamer, behalve om te slapen”, aldus Maarten De Neve, data en CRM strategist bij DDB. De hele moeilijkheid bestaat er dus in mensen ervan te overtuigen dat de inrichting van een slaap- of badkamer een grote impact heeft op de levenskwaliteit. 

Centraal in de strategie staat het idee ‘Get ready for life’: slapen is niet alleen de afsluiting van de dag, het is veel meer dan dat. Naar bed gaan en slapen betekent ook de batterijen opladen voor de volgende dag.

Het klopt dat de omgeving waarin we inslapen – en ontwaken – een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van onze slaap en dus ieders levenskwaliteit rechtstreeks beïnvloedt.

The Rhythm of the Night

Voor deze campagne hebben IKEA en DDB een spot herwerkt, gerealiseerd door Havas Lemz en Czar Amsterdam - 60’’, 35’’ en 20’’ – waarin een koppel en hun baby gaan slapen. Hoe verder de nacht vordert, hoe duidelijker het wordt dat hun oude kamer verandert in een IKEA-kamer. Elk element speelt een actieve rol in een goede nachtrust. Op magische wijze gaan de stores dicht, ruimt een kleerkast de kleren op, worden de lades gevuld. De volgende ochtend is het hele gezinnetje perfect uitgerust en helemaal klaar voor een mooie dag.

Net zoals voor de vorige IKEA-spots koos DDB voor een verrassend muzikaal luik. “De soundtrack van een spot speelt een sleutelrol. Hij maakt deel uit van de magie. Na Aznavour, Queen en Nathaniel Rateliff, hadden we nu het geluk een wereldhit te kunnen kiezen die de nachten van miljoenen mensen in vuur en vlam gezet heeft: The Rhythm of the Night van Corona”, aldus creatieven Antoinette Ribas en Gregory Ginterdaele. “Het idee bestond erin daar een nieuwe versie van te maken, in de vorm van een slaapliedje.”

Om de Belgen te sensibiliseren voor het belang van een inspirerende slaapkamer en de weldadige invloed van een badkamer waar ze zich goed voelen, bedacht DDB een campagne op de sociale netwerken in de vorm van een enquête. “Het is geenszins de bedoeling om onszelf te ernstig te nemen met een sociologische enquête die niemand wil voeren”, zegt Maria-Laura Laubenthal, account bij DDB. “We kozen voor een lichte aanpak: elke vraag is humoristisch opgevat.” Het resultaat zou binnen enkele weken op FB en Instagram moeten verschijnen.

De campagne start op 4 maart en loopt heel het jaar door.

Credits

Client Contacts : Miguel Aguza, Peter Jongert

Start date: 4/03/2019

 

Strategy & Concept TVC: Havas Lemz Nederland

Production TVC: Czar Amsterdam

 

CD: Dieter De Ridder

Innovation Director: Naïm Baddich  

Creation Music & social campaign: Antoinette Ribas & Gregory Ginterdaele

Strategy: Dominique Poncin, Maarten De Neve 

Account team: Annelies Nyns, Maria-Laura Laubenthal, Sofie Hoorens & Silvie Erzeel

Digital producer: Andreas Vanhoutte

Music: Corona – The Rhythm of the Night

Singer: Lois Grant 

Music studio & licensing: Raygun

Music Supervision & Mix: Peter Baert 

TV Producer: Erik Van Overloop 

Post-production TVC: Lovo 

Media Agency: Mindshare

 

Over DDB Brussels

To solve our client’s business issues, we favor our people’s skills instead of the latest buzzwords. Bringing together our people’s talent in strategy, technology, creation and production under one roof results in "work that works”.

Our long-standing experience with people-focused brands (VW, IKEA, bpost bank, Kom op tegen Kanker, Recupel, Thalys, Mega…) inspires an internal culture based on creativity & humanity. This helps us come up with creative business solutions that interact with how people behave today. Our solutions go beyond what is traditionally labeled as advertising and can propel a brand for years.

With a headcount of around 40 people, we are large enough to take up the most serious challenges, while remaining agile enough to respond in real-time to new opportunities.

DDB Brussels
Excelsiorlaan 75-77
1930 Zaventem